Jihomoravské
Zelenenoviny.cz

Jídlo zeleně

Kavárna v Brně nově otevírá Zahradnictví Podobrazy

12.04.2021

V Jazzové kavárně, která se nachází u Zelného trhu v Brně si nově lidé mohou nakoupit květiny, sazenice a jiné rostliny pro své pěstování od místních pěstitelů, kteří dříve své zboží prodávali na trzích.  více …


Mouka se dá stále vyrábět tradiční metodou, dokazuje to Mlýn Oudoleň

20.03.2021

Tradiční mletí mouky podle rodinné tradice, na to se zaměřuje mlýn v Oudoleni v okrese Havlíčkův Brod. Mlynářská tradice se tu předává z otce na syna. více …


Jedlý plevel koncem zimy? Sedmikráskové lístky

21.02.2021

Sedmikráska obecnáKonec zimy, předjaří a jaro je pro jedlý plevel a jeho požívání nejlepší doba, protože nerychlená zelenina z domácí produkce ještě není. Nehledě na to, že někteří z nás už začali jedlým plevelům dávat přednost před pěstovanou zeleninou i po zbytek roku. Sedmikráska obecná je pak první jedlý plevel, kterým můžeme začít utužovat své zdraví, jakmile sleze sníh a přestane nepřetržitě mrznout.  více …


Čerstvě mletá celozrnná mouka z vlastního obilí je k dostání ve Výčapech u Třebíče

15.02.2021

Mladý pár z Výčap u Třebíče mele mouku z vlastního obilí. Nabízí k prodeji  celozrnnou mouku - pšeničnou, špaldovou a žitnou, od hladké až po krupici. Mouku melou z obilí, které vyrostlo na jejich polích, a tak mohou garantovat její čerstvost. Navíc ji připraví až po objednání zákazníkem. více …


Filtry na pitnou vodu do kuchyně, srovnání

15.02.2021

pitna-voda-filtry"Když dezinfikujeme vodu chlorem nebo jiným chemickým oxidantem, nezabíjí jen bakterie a viry, ale reaguje i s přírodními organickými látkami ve vodě za vzniku směsi toxických látek, které nazýváme vedlejší produkty dezinfekce. Je to nežádoucí, ale nevyhnutelný proces při chemické dezinfekci vody. Daň, kterou platíme za to, že voda je mikrobiologicky nezávadná a lidé zde hromadně a akutně neumírají na tyfové, úplavicové či cholerové epidemie," uvádí v Hospodářských novinách z 11. 2. 2021 František Kožíšek, vedoucí oddělení hygieny vody ve Státním zdravotním ústavu. více …


Jak na přikrmování zvířat, aby jim neškodilo

30.12.2020

Krmení zvěřePodle balady Jaromíra Erbena Štědrý den mají i zvířata ochutnat ze stolu hospodáře. Dnes to nelze v žádném případě doporučit. Pes či kočka, kteří jsou během celého roku krmeni krmivem vyváženým a vhodným pro konkrétní zvíře, mohou díky této tradici strávit část svátků hospitalizováni ve veterinární nemocnici s akutním zánětem slinivky, varují veterináři. více …


Jedlý plevel v létě

13.07.2020

Jedlý plevel červenecČervenec a srpen jsou na jedlý plevel chudší než předchozí měsíce, rostlinky jsou pod náporem sluníčka tužší, vyschlejší a nebo nejsou. Spíš než na šťavnaté listí vydávají nyní sílu na tvorbu květů, které ale často nejsou na konzumaci tak vhodné. I tak můžeme najít dostatek plevele do našich pokrmů. více …


Rada líného zahradníka: S plevelem nebojujte. Jezte ho

13.04.2020

KopřivaOsobně jsem velmi líný zahradník a na pletí plevele, na rozdíl od řady mých sousedů, obvykle nemám dost trpělivosti, času ani nervů. Svou lenost jsem si vždy omlouval oblíbeným citátem filosofa-zemědělce Masanobu Fukuoky (1913 – 2008), autora známé a podle některých průlomové knihy One Straw Revolution - „nezáleží na tom, co děláme, ale na tom, co neděláme.“ více …


Jedlý plevel brzy na jaře

21.03.2020

Jedlý plevel brzy na jařeBřezen a počátek dubna jsou na jedlý plevel bohaté. Stačí jít na procházku a pořádně se dívat, například mladá kopřiva se snaží svojí barvou splynout s ovíce …


Jedlý plevel v zimě? Ptačinec!

15.01.2020

Ptačinec jedlý plevelAno, i v zimě můžeme sbírat plevel na jídlo, a sběr může být někdy i bohatší než když je třeba suché září. Chce to dobře si prohlédnout rostlinku nazývanou ptačinec žabinec a najít si místo, kde se jí dlouhodobě dobře daří.  více …


Co se dělá pro životní prostředí:

Filtryvody.cz

Ostatní reklama: